Bilim insanı Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf’in ismini taşıyan ARF Süper Bilgisayarı ve Ankara’da açılan yeni veri merkezi tanıtıldı.
ensonhaber.com
Teknolojinin bir hayli gelişmesiyle birlikte insanların yapması gereken hesaplamalar ve modellemeler de giderek karmaşık bir hal almaya başladı.
Bu sorun ortadan kaldırmak için ise birçok güçlü bilgisayarın birleşmesi ve birbirleriyle uyumlu halde çalışması şeklinde ortaya çıkan süper bilgisayarlar geliştirildi.
Türkiye’nin süper bilgisayarı ARF tanıtıldı
Matematikçi ve bilim insanı Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf’in ismini taşıyan ARF Süper Bilgisayarı’nın tanıtımı için TÜBİTAK’ta tören düzenlendi. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da katıldı.
35 bin dizüstü bilgisayar gücünde
ARF süper bilgisayarı, 35 bin dizüstü bilgisayara eşit bilgi işlem kapasitesine sahip. ARF, dünyanın en donanımlı 313. süper bilgisayarı olma özelliğini taşıyor.
55 bin çekirdeğe sahip
Yatırımı 2023’te gerçekleştirilen doğrudan sıvı soğutmalı süper bilgisayar ARF kümesi, yaklaşık 55 bin çekirdekten oluşuyor.
Sistem, TRUBA’nın kaynak kapasitesi 80 binden fazla hesaplama çekirdeğine erişiyor.
ARF ile neler yapılacak
ARF ile savunma sanayiinden üretim sektörüne, ilaç tasarımından hastalık tespitine kadar birçok alanda araştırmacıların ihtiyaç duyduğu simülasyonlar eş zamanlı gerçekleştirebilecek.
Ayrıca, dijital ikizlerin oluşturulması, iklim değişiklikleri çalışmaları, yüksek doğruluklu aerodinamik tasarım ve doğrulama çalışmaları gibi büyük sistemlerin uzun süreli modellenmesi ve büyük yapay zeka modellerinin geliştirilmesi için ARF kullanılacak.
Süper güçlü bilgisayarlar; günlük kullanım için değil, çözülmesi çok uzun zaman alan matematiksel problemlerde, fizik bilimleriyle ilgili modellemelerde ve insan zekâsının yetmeyeceği karışık hesaplamalarda kullanılmak için tasarlanıyor.