Günümüzde uykusuzluk, birçok insanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın bir sorun haline gelmiş durumda: Gürültülü komşular, açık camlardan gelen motor veya araç sesleri ya da evin içerisindeki tıkırtılar gibi etmenler uykunuzu bölebiliyor ve tüm bunların yanı sıra YouTube ve TV sesiyle uyumayı tercih edenler de var. Peki, gürültüyle uyumak o kadar da sağlıksız olmayabilir mi?
YouTube veya TV sesi: Kahverengi gürültü nedir?
Yapılan araştırmalara göre, beyaz ve kahverengi gürültü gibi belirli sesler, daha derin ve kesintisiz bir uykuya yardımcı olabiliyor. Son dönemlerde TikTok’ta da oldukça popüler olan kahverengi gürültü, özellikle ADHD tanısı olan kişilerde rahatlama sağlayarak, uykuya dalmayı kolaylaştırdığı iddia ediliyor.
Kahverengi gürültü, düşük frekanslı seslerle daha derin ve doğal bir ton sunarken, beyaz gürültü tüm frekansları kapsayan, daha yüksek perdeli bir tınıya sahip… Beyaz gürültü, vantilatör sesi ya da radyo paraziti gibi daha statik ve sürekli bir ses sunuyor.
Bilimsel araştırmalar, beyaz gürültünün uyku üzerindeki olumlu etkilerini kanıtlayan veriler sunuyor. 2017 yılında yapılan bir çalışmada, beyaz gürültünün katılımcıların uykuya dalma süresini yüzde 38 oranında azalttığı tespit edildi. Aynı şekilde, 2021’de New York’ta yapılan bir araştırmada, gürültülü çevrelerde yaşayan kişilerin beyaz gürültü dinlediklerinde uyku kalitelerinin gözle görülür bir şekilde arttığı ortaya çıktı.
Kahverengi gürültü üzerine yapılan çalışmalar ise henüz beyaz gürültü kadar kapsamlı değil. Ancak, birçok kişi bu daha düşük frekanslı seslerin, özellikle hassas kulaklar için daha rahatlatıcı olduğunu ifade ediyor.
Sonuç olarak, hangi sesin daha iyi olduğuna dair net bir bilimsel sonuç bulunmasa da, kişisel tercihlerin büyük bir rol oynadığını söylemek mümkün. Bazı insanlar beyaz gürültüyü tercih ederken, diğerleri kahverengi gürültünün daha rahatlatıcı olduğunu belirtiyor.
Bu tamamen sizin hangi sesi daha rahatlatıcı bulduğunuza bağlı bir faktör olarak göze çarpıyor. Gürültüyü nereden dinleyeceğiniz de önemli bir faktör; bazıları kulaklık kullanırken, diğerleri televizyon ya da YouTube videolarından gelen sesleri tercih edebilir ve bu durum o kadar da sağlıksız değil gibi görünüyor.