1. Haberler
  2. Manşet
  3. Uzay nasıl kokuyor?

Uzay nasıl kokuyor?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzunca yıllardır merak edilen ‘Uzay nasıl kokuyor?’ sorusu daha önce birden çok kez ve farklı astronotların yorumlarıyla tartışılan bir konu haline gelmiş durumda. Bununla birlikte, bir süredir Uluslararası Uzay İstasyonu bünyesinde mahsur kalan iki astronot, bu konuyla ilgili güncel yorumlar paylaştı. İşte detaylar…

Uzay’ın oldukça keskin ve kesif bir kokusu varmış!

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) beklenmedik bir şekilde uzun süre kalan iki Amerikalı astronot Suni Williams ve Butch Wilmore, uzayın gizemli dünyasına dair ilginç detaylar paylaştı. Boeing Starliner uzay aracının güvenlik endişeleri nedeniyle dönüşleri 2025’e ertelenen astronotlar, şu anda dokuz kişiyle birlikte altı yatak odalı bir ev büyüklüğündeki bir alanda yaşıyor.

uzay-nasil-kokuyor-1uzay-nasil-kokuyor-1

Astronotların açıklamalarına göre, uzayın kendine has bir kokusu var. Kanadalı astronot Chris Hadfield, uzay yürüyüşü sırasında deneyimlediği bu kokuyu ‘uyarıcı ve dünyevi olmayan’ olarak tanımlıyor. Britanyalı astronot Helen Sharman ise uzayda tek bir kokunun hakim olduğunu ve buna hızla alıştıklarını belirtiyor.

uzay-nasil-kokuyor-2uzay-nasil-kokuyor-2

Bu ilginç uzay kokusunun kaynağı, uzay boşluğundaki güçlü radyasyondan geliyor. Sharman’a göre, radyasyon uzay giysisi veya bilimsel ekipman gibi dışarı çıkan nesnelerin yüzeyinde serbest radikaller oluşturuyor. Bu radikaller, istasyon içindeki oksijenle tepkimeye girerek metalik ve toz kükürtü andıran bir koku ortaya çıkarıyor.

uzay-nasil-kokuyor-3uzay-nasil-kokuyor-3
ISS astronotları Suni Williams ve Butch Wilmore…

Bahsi geçen astronotlar, Dünya’ya döndüklerinde duyusal deneyimlere daha fazla değer verdiklerini itiraf ediyorr. Sharman, “Uzayda hava durumu yok – yüzünüzde yağmur veya saçınızda rüzgar hissetmiyorsunuz ve sadece tek bir koku alıyorsunuz. Bu deneyimlere şimdi çok daha fazla önem veriyorum!” diyor.


Uzayda akıl almaz bir keşif yapıldı! İki kara delik birdenUzayda akıl almaz bir keşif yapıldı! İki kara delik birden

Uzayda akıl almaz bir keşif yapıldı! İki kara delik birden

Bilim dünyası şaşırtıcı bir keşfe tanıklık etti: İki süper kütleli kara delik, MCG-03-34-64 galaksisinde yakınlığıyla dikkat çekti.

ISS’deki yaşam, astronotların adaptasyon yeteneklerini sınıyor. Günlük rutinleri, bilimsel deneyler, egzersiz ve kişisel bakım arasında geçiyor. 8 günlük bir görev için uzaya giden astrontolar, tam 8 aydır mahsur kalmış durumdalar. Eğer her şey yolunda giderse, 25 Eylül’de dünyaya dönmüş olacaklar.

Read this news article in EnglishRead this news article in English

Uzay nasıl kokuyor?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

ÜLKEM TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin