1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Türkiye’nin %92’si Kirli Hava Soluyor: 10 İlde Hava Kalitesi Can Alıyor!

Türkiye’nin %92’si Kirli Hava Soluyor: 10 İlde Hava Kalitesi Can Alıyor!

featured
service
PaylaÅŸ

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de soluduÄŸumuz hava ne kadar temiz hiç düşündünüz mü? Eminiz ki pek çok insan ekonomi, iÅŸ, okul ve diÄŸer günlük yaÅŸam kaygılarından bunu düşünmeye vakit bulamamıştır. Ancak bu oldukça önemli bir sorun ve Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından yayımlanan bir rapor gösteriyor ki Türkiye’nin yüzde 92’si dışarıya çıktığında temiz deÄŸil kirli hava soluyor. Ä°ÅŸte detaylar!

Facebook Eksileme Downvote

Türkiye VatandaÅŸları Nefes Alamıyor!

Temiz Hava Hakkı Platformu, Türkiye’deki hava kirliliÄŸi sorununu gözler önüne seren Kara Rapor isimli araÅŸtırmasını yayımladı. AraÅŸtırma, Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸlarının yüzde 92’sinin uluslararası standartlara göre kirli hava soluduÄŸunu ortaya çıkardı.

Elbette ki solduÄŸunuz havanın “yeterli” kalitede olduÄŸunu ya da bunun çok da bir önemi olmadığını düşünebilirsiz. Ancak söz konusu kirlilik hem kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini artırıyor hem de tam anlamıyla Ã¶lümlere neden olabiliyor.

THHP’nin rapruna göre sadece 2022’de 30 yaÅŸ üstü 480 bin 991 kiÅŸi öldü. Bu ölümlerin yüzde 14,2’si hava kirliliÄŸi nedenli oldu. Yani 68.300 kiÅŸi uluslararası standartlara uysak ve solduÄŸumuz havayı ucuz olduÄŸu için kirletmeyi bıraksak ÅŸu an yaşıyor olabilirdi. 

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun Kara Rapor isimli araÅŸtırmasına göre Türkiye’de hava kirliliÄŸi nedeniyle en çok can kaybı aÅŸağıdaki illerde meydana geliyor.

  1. Hakkari
  2. Batman
  3. Şırnak
  4. MuÅŸ
  5. Malatya
  6. Iğdır
  7. Şanlıurfa
  8. Ağrı
  9. Osmaniye
  10. Gaziantep

Ne yazık ki listenin başındaki ÅŸehirler bunlar olsa da Ä°stanbul, Ä°zmir, Ankar, Aydın ve Bursa gibi diÄŸer ÅŸehirlerde de manzara farklı deÄŸil. Buralarda artık hava kalitesi bile düzenli ölçülmezken son yapılan ölçümler alarm seviyesine yaklaÅŸtı. EÄŸer siz de Kara Rapor’u detaylı incelemek isterseniz, Temiz Hava Hakkı Platformu‘nun sayfasına göz atabilirsiniz.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce yaÅŸadığınız ilde soluduÄŸunuz hava, gerçekten de belirli standartları saÄŸlayacak kadar temiz mi? Gçrüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaÅŸabilirsiniz. 

Türkiye’nin %92’si Kirli Hava Soluyor: 10 İlde Hava Kalitesi Can Alıyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GiriÅŸ Yap

ÜLKEM TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin