1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Gerilim yükseldi! Son gelişmeler neler?

Gerilim yükseldi! Son gelişmeler neler?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Orta Doğu’da tansiyon yükseldi. İsrail-Lübnan hattında günlerdir süren gerilimin ardından İsrail, 30 Eylül akşamı Lübnan’a kara operasyonu başlattı. Operasyonun ertesi günü İran, İsrail’e yüzlerce füzeyle saldırdı.

İsrail, Lübnan Hizbullahı ve İran hattında yaşanan son gelişmeler şöyle:

İsrail ordusu gece saatlerinde Beyrut’a saldırı düzenledi. Savaş uçakları, 3’ü Hizbullah’ın kalesi niteliğindeki Dahiye olmak üzere toplam 4 noktaya hava saldırısı düzenledi. İsrail’in Beyrut’taki bir sağlık merkezine düzenlediği saldırıda en az 6 kişi öldü.

İsrail ordusunun Lübnan’a son 24 saatte düzenlediği hava saldırılarında 46 kişinin hayatını kaybettiği, 85 kişinin yaralandığı bildirildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, İran’ın saldırısına yanıt vereceklerini söyledi. Halevi, “Önemli hedeflerin yerini tespit edebilir ve bunları isabetle ve güçlü bir şekilde vurabiliriz. Ortadoğu’daki her yere ulaşma ve vurma kabiliyetimiz var. Bunu henüz anlamamış düşmanlarımız yakında anlayacak” diye konuştu.

İsrail medyası İsrail Güvenlik Kabinesi’nin dünkü toplantısında, İran’ın füze saldırılarına, ABD ile koordine edildikten sonra “güçlü bir karşılık” verilmesi kararı alındığı öne sürüldü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün öğleden sonra, Washington ile yaptığı bir dizi görüşmenin ardından neler yapabileceklerini görüşmek üzere Tel Aviv’deki İsrail savunma karargahı Kirya’da üst düzey güvenlik yetkilileriyle bir toplantı düzenledi.

İran’ın İsrail’e yüzlerce füze fırlatmasından bir gün sonra, ABD Başkanı Joe Biden, bölgede hızla tırmanan çatışmayı kontrol altına almaya çalışırken, İsrail’in İran nükleer tesislerine yönelik bir saldırıyı desteklemeyeceğini söyledi.

Lübnan Dışişleri Bakanı, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, İsrail’in Beyrut’a düzenlediği büyük bir saldırıda öldürülmesinden sadece birkaç gün önce ABD ve Fransa tarafının 21 günlük ateşkes önerisini kabul ettiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, “Kesinlikle kan dökülmesine karşıyız. Her zaman şunu söyledik; biz barış istiyoruz, sükunet istiyoruz’ derken Avrupa’ya çağrıda bulunarak “Lütfen İsrail’i çekin, İsrail’i bu bölgenin göbeğine siz yerleştirdiniz. Bu kanların dökülmesinde siz de rol oynuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ve G7 liderlerinin dün yaptıkları görüşmede İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısını “kesinlikle” kınadıklarını söyledi. Görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Biden, G7 liderleriyle yaptığı görüşmede yeni yaptırımlar dahil İran’a verilecek karşılığı ele aldı” denildi.

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, Salı günü Tel Aviv’de 7 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırıyı üstlendi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hizbullah lideri Nasrallah’ı öldürülmeden birkaç gün önce Lübnan’dan kaçması konusunda uyardığı ortaya çıktı. Reuters’a konuşan üst düzey bir İranlı yetkilinin açıklamasına göre, İsrail’in Lübnan’da Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazları ve telsizleri hedef almasının hemen ardından Hamaney, Nasrallah’a Lübnan’ı terk ederek İran gitmesini isteyen bir mesaj gönderdi.

Gerilim yükseldi! Son gelişmeler neler?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

ÜLKEM TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin