Yapay zeka teknolojileri hızla gelişerek hayatırmızın farklı alanlarında karşımıza çıkmaya devam ediyor. Biz de bu gelişmeleri sizler için derleyerek hızla gelişen sektör hakkında sizi bilgilendiriyoruz.
Bu haftanın gündeminde Tesla’nın direksiyon olmadan yapay zeka ile kullanılan yeni taksisi Cybercab, Google ve ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI arasındaki artan rekabet, Zoom’un dijital ikiz özelliği, yapay zekayı iş başvuru rekoru kırmak için kullanan adam ve çok daha fazlası var. İşte haftanın yapay zeka gündemi!
Tesla Cybercab tanıtıldı: Yapay zeka var, direksiyon ve pedallar yok!
Tesla CEO’su Elon Musk, Kaliforniya’daki etkinlikte tamamen otonom sürüşe sahip yeni elektrikli aracı Tesla Cybercab’i tanıttı. Fütüristik tasarımı ve direksiyon ile pedalları olmayan bu robotaksi, şehir içi otobüslerden 10-20 kat daha güvenli olacağı ve maliyetlerin 1.6 kilometre başına 20 cente kadar düşebileceği iddiasıyla dikkat çekiyor. Üretimin 2026’da başlaması planlanıyor. İki kişilik kapasitesi ve kablosuz şarj özelliği olan Cybercab, 30 bin dolardan daha düşük bir fiyatla satışa sunulacak.
Google, ChatGPT’nin gölgesinde kalmaktan korkuyor!
Google, yapay zeka yarışında geri kalmamak için GPT-4o’ya rakip olacak güçlü bir dil modeli üzerinde çalışıyor. Önce Bard ve şimdi de Gemini ile rekabete devam eden Google, geniş kaynakları sayesinde ChatGPT’nin ücretli sunduğu özellikleri ücretsiz sunabiliyor. Ancak dil modelleri konusunda hala ChatGPT’nin gerisinde olan şirket, yakında tanıtacağı yeni dil modeli sayesinde takipçi değil, takip edilen yapay zeka üreticisi olmak istiyor.
Zoom’a dijital ikizler geliyor: kopyanız olacak!
Zoom, 2024’te kullanıcılara yapay zeka ile avatar oluşturma özelliği sunmayı planlıyor. Bu özellik, kullanıcıların bir video kaydı üzerinden dijital bir ikizini yaratıyor ve bu avatar, yazılan metni dudak hareketleriyle senkronize şekilde seslendirebiliyor. Zoom, bu teknolojiyi güvenlik açısından güçlendirmek için gelişmiş kimlik doğrulama ve filigran gibi önlemler eklemiş durumda. CEO Eric Yuan, gelecekte bu avatarların toplantılara kullanıcı yerine katılabileceğini öngörüyor, bu da dijital ikizlerin daha fazla yetenek kazanacağı bir dünyanın kapısını aralıyor.
Yapay zekayı kullanarak 2 bini aşkın işe başvurdu
Bir kişi, sadece bir saat içinde yapay zeka kullanarak tam 2.843 başvurusunda bulundu. Yapay zeka, iş ilanlarını bulduktan sonra kişinin biyografisine uygun bir öz geçmiş ve ön yazı hazırladı. Başvurularda, kişinin ABD’de çalışma izni olduğundan tutun, yeniliğe açık olduğuna kadar her türlü önemli detaya yer verdi. Böylelikle şirketlerin hedeflerine dikkat çekip, iş arayanın bu hedeflere nasıl katkı sağlayabileceğini de vurguladı. Her ne kadar rekor sayıda başvuru yapılmış olsa da, bu başvuruların ne kadarının bir görüşmeye dönüşeceği belirsiz.
Opera’ya yapay zeka dopingi!
Opera, halihazırda modern arayüzü ve kullanıcı dostu özellikleriyle dikkat çekerken, yapay zeka destekli yeni bir özellik kazanmak üzere. Bu yeni özellik, kullanıcıların komutlar aracılığıyla sekmelerle işlemler yapmasını sağlayacak. Örneğin, “Tüm video sekmelerini gruplandır” veya “Açık olan tüm sekmeleri yer imlerine ekle” gibi basit komutlarla işlemler hızla gerçekleştirilebilecek. Normalde zahmetli olan bu tür işlemler, Opera sayesinde saniyeler içinde tamamlanacak.