Samsung, dünyanın ilk 10 çekirdekli akıllı telefon işlemcisi için çalışmalara devam ediyor. Bundan bir ay önce gizemli bir Samsung cihazda karşımıza çıkan Exynos 2500, Geekbench testinde karşımıza çıktı. Buna göre Exynos 2500, üç ana yüksek performans çekirdeğiyle karşımıza çıkacak. İşte on çekirdekli amiral gemisi işlemci ve ortaya çıkan çekirdek yapısı.
Samsung Exynos 2500 işlemci, üç yüksek performanslı ana çekirdek kullanacak
Mobil işlemciler uzun yıllardır sekiz çekirdekli yapılarıyla karşımıza çıkıyor. Hatta Apple işlemciler, altı çekirdekli bir yapıya sahip. Samsung ise rakiplerinin tersine on çekirdekli bir yapıyla karşımıza çıkacak.
Daha önce Samsung Exynos 2500 işlemcine ait çıkan bilgilerde işlemcide tek ana çekirdek olacağına dair bilgiler ortaya çıktı. Ancak yeni Geekbench verilerine göre Exynos 2500, üç ana performans çekirdeğiyle gelecek.
Bu verilere göre Exynos 2500 üç adet ARM’nin en yüksek performans sahip çekirdek mimarisi olan Cortex-X925 çekirdeğiyle gelecek. Bu ana çekirdeklerin çalışma hızı ise 2,95 GHz seviyesinde. Çipte ayrıca beş adet ARM Cortex-A725 çekirdeği de yer alacak. Bu çekirdeklerin çalışma hızı ise 2,25 GHz seviyesinde. Bu sekiz çekirdekli yapıya eklenen 1,75 GHz hızında çalışan A-520 verimlilik çekirdekleri ise işlemciyi on çekirdekli hale getiriyor.
GPU tarafında ise yine ilk ortaya çıkan Exynos 2500 işlemci yapısından önemli bir farklılık karşımıza çıkıyor. Buna göre işlemcide AMD Radeon tabanlı Xclipse 950 GPU’suna 1,3 GHz hızında çalışan iki ek çekirdek daha eklendiği de ortaya çıktı.
Bu anlamda muhtemelen daha önce karşımıza çıkan Exynos 2500 işlemci, muhtemelen henüz işlemcinin deneme sürümüydü. Yine eski Xclipse 940’ın performans olarak önünde olan 950’nin yeni yapısıyla rakipleriyle olan aradaki farkı daha da eritmesi beklentiler arasında.
Samsung, Exynos 2500 için 3nm fabrikasyon üretim sürecini kullandı. Ancak Samsung’un özellikle 3nm fabrikasyon sürecinde bazı dezavantajları var. Son ortaya çıkan raporlara göre Samsung’un 3nm fabrikasyon sürecinin verimliliği yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değişiyor. Oldukça düşük olan bu oran üretilen işlemcilerin yüzde 80, yüzde 90 oranında hasarlı ve düzgün çalışamaz halde olabileceği anlamına geliyor.
Samsung’un işlemci üretiminde verimi bir türlü yükseltememesi ise Exynos 2500 işlemcinin ancak belirli ülkelerde kullanılmasına neden olacak. Yani Samsung S25 serisinde ABD, Kanada ve batı Avrupa ülkelerinde Snapdragon 8 Gen 4 işlemci karşımıza çıkma ihtimali yüksek.
Sizce Samsung, Exynos 2500 işlemci performans verileriyle ile rakipleriyle arasında yer alan büyük uçurumu kapatabilir mi? Yorumlarınızı bekliyoruz.