1. Haberler
  2. Dünya
  3. Erdoğan- Scholz görüşmesi | Cumhurbaşkanı Erdoğan: Acilen kalıcı ateşkes sağlanmalı

Erdoğan- Scholz görüşmesi | Cumhurbaşkanı Erdoğan: Acilen kalıcı ateşkes sağlanmalı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Dolmabahçe’de yer alan Çalışma Ofisi’nde görüştü.

İki liderin görüşmesinde, Ukrayna’daki savaş ve Orta Doğu’daki gelişmelerin yanı sıra göç, Avrupa Birliği (AB), ikili ilişkiler ve ekonomi politikaları konularının ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Scholz görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları;

Bu sene ülkelerimiz arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yılını kutluyoruz. NATO müttefikimiz Almanya ile iki büyük devlet arasında olabilecek her alanda yoğun ilişkilere sahibiz. Savunma sanayi ürünlerinin tedariki bağlamında geçmişte yaşanan bazı sıkıntıları artık geride bırakarak işbirliğimizi geliştirmeyi arzu ediyoruz

İkili ticaretimiz 50 milyar dolara ulaştı. Hedefimiz 60 milyar dolara ulaşmak.

Görüşmelerimiz gündeminde Almanya’daki Türk toplumu da yer aldı. Aşırı sağcı akımlar Avrupa’da yükseliyor. Bu durum yurt dışında yaşayan kardeşlerimizi tedirgin ediyor. Alman hükümetinin izlediği birleştirici tutum üzerinde durduk. Almanya’nın kamu güvenliği bakımından da ciddi tehdit teşkil eden PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütleriyle birlikte mücadele kararlılığına ulaştık. Somut adımlar atılmasına yönelik beklentileri Sayın Şansölye ile paylaştık.

“ACİLEN KALICI ATEŞKES SAĞLANMALI”

İsrail’in Gazze ve Filistin topraklarında uyguladığı soykırım ve Lübnan’daki saldırıları ele aldığımız bir diğer önemli bir başlıktı. Gazze’de yaşanan insanlık dramı maalesef devam ediyor. Acilen kalıcı ateşkesin sağlanması ve İsrail üzerindeki gerekli baskının oluşması için elimizden geleni yapmamız şart. Şu ana kadar bölgede 50 bin insan öldürülmüş durumda. bu katliamda çocuk, yaşlı, kadın demeden bu insanlar öldürülmüştür.  Katliamlar devam ettikçe huzur mümkün değil.

50 bin insanın öldürülmesi, 100 bin insanın yaralanması, herhalde “F-35’lerle iyi vurdunuz, iyi yaptınız” dedirtmez. Öyleyse bu Adalet Divanı niye kuruldu? Yapılan budur. İsrail Dışişleri Bakanı’nın şahsımla ilgili yaptığı açıklamayı takip ederseniz, neden bana bu şekilde saldırıyor, siz de bunu sorarsınız umarım.”

Suriye’den bize ilk etapta 4 milyon civarında mülteci geldi. 3.5 milyon mülteci şu an ülkemizde. Sayın Merkel döneminde beraber görüşerek bu süreci çalıştırdık. Kapımız onlara hep açık olmuştur ve şu anda da açıktır. Orta Doğu’dan, Lübnan’dan ülkemize gelen olursa biz kapımızı onlara açık tuttuk. Lübnan’da Türkmenler de var. Kapımız açık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından Şansölye Scholz açıklamalarda bulundu;

“Burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Yakın bilgi alışverişlerinde bulunmamız çok önemli. Hem ikili konularda hem de dünyadaki konularda.

Ukrayna’ya Rusya’nın saldırısını hepimiz uluslararası hukukun bir ihlali olarak gördük. Ancak bu savaşın sonsuza kadar sürmemesi için ne yapabiliriz? Rusya, tüm Avrupa’nın güvenliğini tehlikeye atıyor.

İkili bir devlet çözümü olmalı. Hem Filistin hem de İsrail için. Göç ve mülteciler konusunda Türkiye önemli çabalar harcıyor. Suriye’deki savaşın sonuçları konusunda Türkiye’ye desteğimiz sürecek. Türkiye ve AB arasında ilişkilerin gelişmesini arzu ediyoruz.

Erdoğan- Scholz görüşmesi | Cumhurbaşkanı Erdoğan: Acilen kalıcı ateşkes sağlanmalı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

ÜLKEM TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Enable Notifications OK No thanks