1. Haberler
  2. Teknoloji
  3. Rusya-Ukrayna Savaşı’nda son durum nedir?

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda son durum nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla başlayan savaşta 1002 gün geride kaldı. Ukrayna, Rusya’nın işgal ettiği topraklarının yaklaşık yüzde 54’ünü geri alırken, Rusya hala Ukrayna’nın yüzde 18’ini işgal altında tutuyor.

Rusya Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Kharkiv bölgesinde yeni bir cephe açtı. Rus ordusu, Ukrayna şehirlerini bombalamaya ve limanlarını abluka altına almaya devam ederken Ukrayna da Rus gemilerine ve altyapısına yönelik drone saldırılarını artırdı.

Trump görevi devralmadan Ukrayna karıştı

Ocak 2022’den bu yana Ukrayna, 75 milyar doları ABD’den olmak üzere yaklaşık 278 milyar dolar yardım aldı, ancak ABD Başkanlık Seçimleri’ni Donald Trump’ın kazanmasının ardından Ukrayna için işlerin istediği gibi gitmeyeceği açık.

Kampanya döneminde birçok kez Ukrayna lideri Zelenskiy’i eleştiren, “Her geldiğinde bizden milyarlarca dolar alıp gidiyor, tarihin en iyi pazarlamacısı” diyen Trump’ın en büyük vaatlerinden biri Rusya-Ukrayna Savaşı’nı kısa bir sürede bitirmekti.

Zelenskiy ise bu duruma tepkili. Trump’ın seçimi kazanmasının ardından, “Ukrayna bağımsız bir ülkedir. Barış masasına kendi istediği şartlarda oturur” diyen Zelenskiy’e, Trump’ın en büyük destekçilerinden ve önümüzdeki 4 yılda ABD siyasetinde aktif rol oynama sinyalleri veren milyarder Elon Musk, “Harika bir espri anlayışı var” ironik tepkisini göstermişti.

Geçtiğimiz hafta ise 20 Ocak’ta yönetimi Trump’a devretmeye hazırlanan Biden yönetiminden dengeleri değiştirecek bir hamle geldi. ABD, savaşın başlangıcından beri izin vermediği iki izni, görev devrine iki ay kala verdi: ABD menşeili uzun menzilli füzelerin Rus topraklarında kullanılması ve kara mayınlarının kullanılması.

Uzmanlara göre ABD’nin bu hamlesi Ukrayna’nın savaşı kazanması için yeterli olmasa da, savaşın tansiyonunu yükseltmek ve nükleer tehdidi artırmak için yeterli.

Bu yorum, Rusya’nın bugün Ukrayna’ya düzenlediği saldırıyla da doğrulandı. Rus ordusu, savaşın başlangıcından bu yana ilk kez Ukrayna’ya kıtalararası balistik füzeyle saldırdı. Rus lider Putin, Ukrayna’ya silah sağlayan Batılı güçleri de vurma hakları olduğunu vurguladı.

Rusya’dan sıra dışı hamle: Kuzey Kore’den asker ithali

Rusya’nın hamleleri başka bir alanda da farklılık yarattı: Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna cephesinde görevlendirilmesi.

Kasım ayında Ukrayna, birliklerinin Rusya’nın Kursk bölgesinde Kuzey Kore birlikleriyle çatışmaya girdiğini bildirdi.

Moskova ve Pyongyang, Kuzey Kore askerlerinin ateş altında olduğu iddiasına yanıt vermedi ancak ABD istihbaratı ve NATO, Kuzey Kore birliklerinin Rusya’nın savaşına dahil olduğuna dair kanıtlar olduğunu doğruladı.

Kuzey Kore birliklerinin gelişi, Başkan Biden’ın Ukrayna’nın Rusya’yı vurmak için uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanmasına yeşil ışık yakmasının bir nedeni olarak gösterildi.

Ukrayna artık Rusya-Ukrayna sınırından yaklaşık 300 km uzaklıktaki hedefleri vurma potansiyeline sahip.

Savaş doğu cephesine sıkıştı

Mayıs 2024’ün başında Rus kuvvetleri Ukrayna’nın ikinci büyük şehri Kharkiv’in kuzeyindeki uluslararası sınırı geçti. Birkaç köy ele geçirildi ve binlerce sivil kaçtı.

Rusya’nın ana saldırısı uzun süredir Donetsk’in doğusuna odaklanmıştı ancak bu saldırı savaşın başlangıcından bu yana yapılan en önemli kara saldırılarından biriydi ve Ukrayna’nın cephe hattı savunmasını daha da zorladı.

Rusya’nın bu hamlesi, ABD Kongresi’ndeki çıkmaz nedeniyle ABD’nin Ukrayna’ya silah tedarik etmediği dört aylık bir dönemin sonunda gerçekleşti.

Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Sir Tony Radakin’e göre ekim ayında her gün 1500’den fazla Rus askeri öldü ya da yaralandı. Bu, savaşın başlangıcından bu yana görülen en yüksek oran.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü uzmanları Rus güçlerinin bu kış da Ukrayna’nın cephe hattındaki kasaba ve şehirleri ele geçirmeye odaklanacağını ve ana hedeflerinden birinin Pokrovsk şehri olacağını düşünüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, güçlerinin Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Dalne köyünü ele geçirdiğini açıkladı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Dalne’nin Rusların eline geçtiğini kabul etmedi ancak köyün Rus güçlerinin son 24 saat içinde 26 kez Ukrayna savunmasını delmeye çalıştığı bölgedeki yedi köyden biri olduğunu belirtti.

Ukrayna parlamentosu bugün yapılması gereken oturumu “potansiyel güvenlik sorunları” nedeniyle erteledi.

Savaş çoğunlukla Ukrayna’nın doğusunda sıkışmış durumda.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nda son durum nedir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

ÜLKEM TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
Enable Notifications OK No thanks