Ruslar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda rekor kırdı!

Ruslar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda rekor kırdı!

Rus kozmonotlar Oleg Kononenko ve Nikolai Chub, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) uzun süre görev yaparak bir kez daha tarihe geçti. 20 Eylül 2024 itibarıyla, bu iki kozmonot ISS’de 370 gün kalmayı başararak tek bir görevde uzayda en uzun süre kalma rekorunu kırdı. Görevlerini başarıyla sürdüren Kononenko ve Chub, 23 Eylül’de Dünya’ya dönecek ve uzayda toplamda 374 gün geçirmiş olacak.

Uzun süreli uzay görevlerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak ve gelecekteki Mars gibi uzun mesafeli uzay misyonlarına hazırlanmak açısından büyük bir fırsat. Kononenko ve Chub da, insanlık için çeşitli görevleri yerine getirmek amacıyla 2023 Eylül ayında Soyuz MS-24 uzay aracıyla ISS’ye ulaşmıştı.

Kozmonotlar, 1 yıldan fazla süredir ISS’te görev alarak büyük bir başarıya imza attı. Ancak bu başarı, insanlık tarihindeki en uzun uzayda kalma rekorunu geçmedi. Bu rekor, 1994-1995 yılları arasında Mir Uzay İstasyonu’nda 437 gün geçiren Rus kozmonot Valeri Polyakov’a ait. Polyakov, bu uzun süreli görev sayesinde uzayda kalmanın insan vücudu üzerindeki etkilerine dair çok değerli veriler sunmuştu.




İlk astronot Alper Gezeravcı, Uzay Komutanlığı’na atandı!

Alper Gezeravcı Uzay Komutanlığı’na atandı. MSB bünyesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uzay alanındaki faaliyetleri için çalışacak.

Kononenko ve Chub da bu geleneği sürdürerek uzay görevlerinin süresini daha da ileriye taşımış oldular. Bu tür uzun süreli görevler, gelecekte yapılacak olan Mars görevleri gibi çok daha uzun soluklu uzay keşiflerinin önünü açıyor.

İnsanlığın başka gezegenlere gitme hayaline bir adım daha yaklaştığı bu süreçte, bu görevler hem bilimsel hem de teknolojik açıdan çok önemli. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Exit mobile version