ABD gözünü şimdi de Çinli otomobillere dikti! Yasak yolda

ABD gözünü şimdi de Çinli otomobillere dikti! Yasak yolda

ABD Ticaret Bakanlığı, Çin’de üretilen ve belirli iletişim sistemleri veya otomatik sürüş teknolojileri içeren araçların ithalatını ve satışını yasaklamayı planlıyor. 2027’de yazılım ve 2029’da donanım için yürürlüğe girmesi beklenen bu yasak, Çinli şirketlerin ABD’de veri toplamasını engellemeyi amaçlıyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından önerilen düzenleme; Bluetooth, uydu ve kablosuz bağlantı özelliklerine sahip araçların yanı sıra otonom sürüş yeteneğine sahip araçları kapsayacak. Benzer ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle Rusya gibi diğer ülkelerden gelen araçlar da yasak kapsamına dahil edilebilir.

Bu hamle, Biden yönetiminin kritik sektörlerde ithalatı sınırlayarak yerli üretimi teşvik etme stratejisinin bir parçası olarak görülüyor. Bakanlık, ABD’deki milyonlarca Çinli aracın siber saldırılara ve uzaktan manipülasyona karşı savunmasız olabileceğinden endişe ediyor.




Deadpool & Wolverine, Avengers’ı geride bırakarak yeni bir rekor kırdı

Deadpool & Wolverine filmi Avengers’ı geride bırakmayı başararak dikkat çekici bir başarıya imza attı. İşte detaylar…

Günümüzde otomobillerin sürekli veri toplayan ve paylaşan “tekerlekli akıllı telefonlar” gibi işlev gördüğünü belirten Bakanlık; bu verilerin kullanıcıların telefonlarına, ev ağlarına ve hatta kritik altyapıya erişim sağlayabileceğini belirtiyor.

Önerilen yasak, ABD’li sürücülerin ve ulaşım sistemine ait hassas verilerinin yabancı güçlerin eline geçmesini önlemeyi hedefliyor. Otomobil üreticileri ise araç tasarımlarında değişiklik yapmanın zor ve maliyetli olacağını savunarak yasağa karşı çıkıyor.

Araç sistemlerinin sıkı güvenlik testlerinden geçtiğini ve tedarikçilerin kolayca değiştirilemeyeceğini belirtiyor. Ticaret Bakanlığı, son kararını vermeden önce 30 günlük bir test süreci de başlatacak.

Exit mobile version