Blizzard’ın kurucu ortağının şaşırtan istifa sebebi 6 yıl sonra ortaya çıktı

Blizzard’ın kurucu ortağının şaşırtan istifa sebebi 6 yıl sonra ortaya çıktı

Blizzard’ı son yıllarda takip eden tüm oyunseverler, şirketin Activision bünyesine katıldıktan sonra çok büyük bir değişime uğradığını gözlemleyebilir. 6 yıl sonra ortaya çıkan gerçekler, şirketin kurucu ortağı Mike Morhaime’nin Blizard’dan neden istifa ettiğini ve şirketin nasıl bir dönüşüme uğradığını ortaya çıkardı.

Blizzard firmasını keskin bir dönüşüme uğratan bu süreç, kurucu ortak Mike Morhaime’nin artık şirketin CEO’su Bobby Kotick ile kavga etmeye etmeye dayanamaması ve şirketten ayrılma kararıyla birlikte hızlandı. İşte detaylar…

Blizzard nasıl kaosa sürüklendi?

Play Nice: The Rise and Fall of Blizzard Entertainment kitabından bir alıntıya göre şirketteki sorunlar, Blizzard ve Activision’ın güçlerini birleştirmesinden altı yıl sonra başladı. O zamanlar, uzun süre merakla beklenen MMORPG oyunu Titan, yıllar süren yatırımın ardından henüz iptal edilmişti ve üretilen malzemeyle ne yapılacağı hala belli değildi.

Bu durum, Kotick’in liderliğindeki şirketin, Mike Morhaime’nin kararlarını kontrol etmek için daha fazla baskı uygulamaya başlamasına neden oldu. Maliyetleri kontrol altında tutmak için işe alınan finans yöneticisi Armin Zerra’nın şirkete katılması ise olayları daha da içinden çıkılamaz bir noktaya getirdi.

Esasında deterjan ve şampuan gibi ürünlerin pazarlama ve dağıtımında çalışan Zerra’nın oyun dünyasına pek aşinalığı yoktu. Böylece Blizzard ekiplerinin desteklediği takımların aleyhine kararlar almaya başladı. Hatta öyle ki, bir noktada etkinliğin küçük kar marjları olacağı için BlizzCon’un iptal edilmesini bile önermişti.




Tarihin en iyi oyun serisi belli oldu! (GTA değil)

Baldur’s Gate en sevilen oyun serisi oldu Oyuncu puanlamalarına göre oyun tarihindeki en yükse puan bu yapımlara ait.

Mike Morhaime baskılar yüzünden görevine veda etti

Kitapta yer alan detaylar, Kotick’in de sorunlu olduğunu, çünkü bir oyun yaratmanın ne kadar zaman aldığını anlamadığını belirtiyor. Bu durumun kendisi ile teknik destek, sinema departmanı ve çalışan prim sistemi gibi alanların bakımını savunmaya devam eden Mike Morhaime arasında sürekli kavgalara yol açtığı iddia ediliyor.

Blizzard’ın kurucu ortağı Mike Morhaime stüdyo, Activision ve King arasında daha fazla entegrasyon öneren bir toplantıya katıldıktan sonra 2018 yılında şirketten ayrılmaya karar verdi. Morhaime’ye göre bu noktada hem stüdyoyu benzersiz kılan kültürü sürdürmek hem de çalışanlarına şirketin geleceğine güvenmeleri için nedenler olduğu konusunda güvence vermek artık tam anlamıyla imkansız bir hale gelmişti.

Morhaime’nin ayrılığı ile birlikte kaçınılmaz değişim artık tam manasıyla gerçekleşti. Bir dizi tartışmalı karar ile yoluna devam eden Blizzard, artık bazı oyunseverler için yalnızca “eski bir dost” olarak kalmıştı.

Peki siz Blizzard’ın geçirdiği bu dönüşüm ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Eski Blizzard ile ilgili düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz!

Exit mobile version