1. Haberler
  2. Manşet
  3. Reklam engelleyicilerin sonu mu: Firefox ve uBlock Origin birbirine girdi!

Reklam engelleyicilerin sonu mu: Firefox ve uBlock Origin birbirine girdi!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda Microsoft Edge ve Opera’nın istikrarlı yükselişiyle web tarayıcı rekabetinde adeta nal toplamaya başlayan Mozilla Firefox, nahoş bir hadiseyle daha karşımıza çıktı. Ünlü tarayıcı, dünyanın en çok kullanılan reklam engelleme eklentilerinden biri olan uBlock Origin’i platformdan kaldırmasıyla ortalığı karıştırdı. İşte sonrasında yaşananlar…

Firefox, süreç sonunda özür dilemek zorunda kaldı!

Raymond Hill, nam-ı diğer ‘Gorhill’, dünya çapında en çok kullanılan içerik engelleyici uBlock Origin’in yapımcısı olarak da tanınıyor. Geçtiğimiz günlerde Hill, Mozilla’dan Firefox eklentisi uBlock Origin Lite hakkında iki e-posta aldı. Bu e-postalarda Mozilla, eklentiyi incelediklerini ve bazı ihlaller tespit ettiklerini bildirdi. İddialar arasında veri toplama için izin alınmaması, makine tarafından oluşturulmuş kod içermesi ve gizlilik politikasının olmaması gibi noktalar yer alıyordu.

Bu iddiaların sonucunda Mozilla, eklentiyi Firefox Eklenti Mağazası’ndan kaldırdı. Ancak Hill, GitHub üzerinden yaptığı açıklamada tüm bu iddiaları reddetti.

Eklentinin herhangi bir veri toplamadığını, küçültülmüş kod içermediğini ve bir gizlilik politikasının mevcut olduğunu belirtti. Hill ayrıca, bu ‘saçmalıkla’ uğraşmak için zamanı veya motivasyonu olmadığını söyleyerek karara itiraz etmeyeceğini de ekledi.


Mozilla Firefox, haber vermeden sizi takip mi ediyor?Mozilla Firefox, haber vermeden sizi takip mi ediyor?

Mozilla Firefox, haber vermeden sizi takip mi ediyor?

Mozilla Firefox, kullanıcıların verilerini haber vermeden takip etmekle suçlanıyor. İşte detaylar ve bilmeniz gerekenler…

Bu olayın ardından Mozilla, birkaç gün sonra Hill’e tekrar ulaşarak önceki kararlarının yanlış olduğunu kabul etti ve eklentiyi geri yükledi. Ancak bu özür, Hill için yeterli olmadı ve eklentiyi Mozilla’nın mağazasından tamamen kaldırma kararı aldı. Şu anda uBlock Origin Lite’ı Firefox için sadece GitHub üzerinden doğrudan indirmek mümkün.

Bu olay, uygulama mağazalarının inceleme süreçlerinin iyileştirilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle otomatik inceleme sistemlerinin hatalı sonuçlar verebileceği ve bunun hem geliştiriciler hem de kullanıcılar için olumsuz sonuçlar doğurabileceği bir kez daha ortaya çıktı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi paylaşmayı ihmal etmeyin.

Reklam engelleyicilerin sonu mu: Firefox ve uBlock Origin birbirine girdi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

ÜLKEM TV ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin