Telegram, kullanıcıları ‘gizlilik’ konusunda kandırdı mı?

Telegram, kullanıcıları ‘gizlilik’ konusunda kandırdı mı?

Bildiğiniz gibi son yıllarda popülerliği en hızlı biçimde artan mesajlaşma uygulamalarından biri olan Telegram, kullanıcılarına sunduğu güvenlik ve gizlilik vaatleriyle öne çıkıyordu. Ancak siber güvenlik uzmanları, uygulamanın bu iddiaların gerisinde kaldığını ve gizlilik konusunda rakiplerinden pek de önde olmadığını öne sürüyor.

Telegram ne kadar güvenli?

Her ne kadar Telegram, mesajların uçtan uca şifreleme ile korunduğunu iddia etse de, bu özellik varsayılan olarak kapalı geliyor. Kullanıcıların ‘Gizli Sohbet’ özelliğini manuel olarak etkinleştirmemesi durumunda, bu uçtan uca şifreleme özelliği çalışmıyor. Bu durum, birçok kullanıcının farkında olmadan standart, daha az güvenli sohbetler yapmasına neden oluyor.

Uygulamanın açık kaynak olduğu iddiası da bir başka tartışma konusu olarak göze çarpıyor. Telegram’ın istemci tarafı kodu açık kaynak olsa da, sunucu tarafı kodu kapalı. Bu, bağımsız güvenlik araştırmacılarının sistemin tamamını incelemesini engelliyor ve sistemin güvenli olup olmadığınından yüzde yüz emin olunmasının da önüne geçiyor.




Telegram maliyetleri düşürecek yeni özelliğini tanıttı!

Telegram, işletmelere SMS yerine daha uygun maliyetli bir seçenek sunarak kullanıcı kimlik doğrulama süreçlerini kolaylaştırdı.

Bu aşamada ızmanlar, kullanıcılara daha şeffaf ve tam anlamıyla açık kaynak olan alternatif uygulamaları kullanmalarını öneriyor. Örneğin Signal gibi uygulamalar, hem istemci hem de sunucu kodlarını açık tutarak daha güvenilir bir seçenek sunuyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Telegram yöneticisi ise iddiaları reddederek, “Gizlilik ve güvenlik bizim için her zaman öncelikli. Kullanıcılarımızın verilerini korumak için sürekli çalışıyoruz,” şeklinde konuştu.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce Telegram iddia etttiği kadar güvenli mi? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı ihmal etmeyin.

Exit mobile version