Google Chrome, 40 milyon kullanıcısı bulunan eklentiyi kaldırıyor!

Google Chrome, 40 milyon kullanıcısı bulunan eklentiyi kaldırıyor!

Son dönemde reklam engelleme eklentileri bir hayli gündemde. Özellikle, YouTube cephesinde bu gibi yazılımların engellenmesi için hummalı bir çalışma söz konusu. Ancak, buna rağmen bu eklentilerin tüm dünyada sıkça kullanıldığını ve milyonlarca kullanıcısı olduğunu belirtelim.

Google Chrome‘un bu kararının ardında güvenlik ve gizlilik endişeleri yatıyor. Bugün uBlock Origin‘in eklenti sayfasında girdiğinizde tarayıcınıza halen ekleyebiliyorsunuz, fakat ”Bu uzantı, Chrome uzantılarıyla ilgili en iyi uygulamaları izlemediğinden yakında desteklenmeyebilir.” ibaresiyle size alternatif eklentiler öneriliyor.

Bunun nedeni ise Google’ın Manifest V2’den V3 protokolüne geçecek olması. Şirket, kullanıcıları birkaç aydır bu değişiklik için uyarıyor ve kullanıcıların gizliliği ve güvenliğini daha iyi korumak için Chrome Web Mağazası’ndaki uzantıların yeni gereksinimlerle güncel olması gerektiğini vurguluyor. Bunları karşılamayan yazılımların ise devre dışı bırakabileceği belirtiliyor.




Google Search Central Live Türkiye etkinliğindeyiz: Neler oldu?

ShiftDelete.Net olarak katılım gösterdiğimiz İstanbul’da düzenlenen Google Search Central Live etkinliği resmen başladı.

uBlock Origin, şimdilik çalışmaya devam etse de Manifest V3’e geçisin tamamlanması halinde devre dışı kalacak. Tabii, bu durum fazlaca tepkiye neden oldu. Örneğin, Epic Games CEO’su Tim Sweeney, X’ten yaptığı paylaşımda ”Google, reklam engelleyicileri engelleyerek reklam tekelini güçlendirmek için baskın Windows tarayıcı pazar payını rekabete aykırı bir şekilde kullanıyor.” şeklinde ifadelerle Google’ı sert bir dille eleştirdi.

Google’ın bu geçişteki en önemli argümanı, kullanıcıların gizliliğinin ve güvenliğinin artırılacağıydı. Ancak, web güvenliği alanındaki çalışmalarıyla bilinen SquareX’in son açıklamasına göre durum tam olarak böyle olmayabilir. Zira Manifest V3’teki daha sıkı kontrollere rağmen bilgisayar korsanlarının hâlâ kötü amaçlı tarayıcı uzantıları oluşturabildiğinin altı çizildi.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Exit mobile version